En kometobservatör i Torup

I början av oktober 1911 fick Carl Charlier ett brev från Johannes Andersson, Tollabo i Torup. Han vill meddela observatoriet i Lund, där Charlier är professor, att det för tillfället finns en stor komet på norra stjärnhimlen, lätt synlig för blotta ögat. Kometen skattar han till tredje eller fjärde magnituden. I en kikare med sju centimeters öppning ”ter den sig som en nebulosa med en liten svans”.

Brevet är intressant ur flera aspekter. Johannes Andersson har jag inte stött på tidigare, och eftersom amatörastronomerna är ett ganska liten grupp i början av seklet är Andersson ett noterbart tillskott. Det finns ett Tollabo i närheten av Torup i Halland, så det är möjligen där han bodde. Vad han gjorde till vardags vet jag inte, han undertecknar brevet helt enkelt ”Johannes Andersson amatör”. Han har uppenbarligen tillgång till eller äger en kikare med sju centimeters öppning, vilket är en eller flera nivåer över den tidens enklaste instrument, teaterkikaren, som vanligtvis hade en öppning på ett par centimeter.

Att han är kunnig i observationskonst är tydligt. Han har tillgång till stjärnkartor. Han är van vid att observera nebulosor, eftersom han kan jämföra kometens utseende med sådana objekt; dessutom anger han i brevet på ett exemplariskt manér kometens ljusstyrka, position samt rörelsens hastighet och riktning (han har alltså observerat kometen vid mer än ett tillfälle).

Brevet ger även inblick i dåtidens kommunikationskultur. Av Anderssons formuleringar i brevet kan man sluta sig till att en amatörastronom på landsbygden 1911 förväntade sig få tillgång till nyheter om viktigare tilldragelser på stjärnhimlen via dagstidningarna. Och eftersom tidningarna ännu inte skrivit om den ljusa kometen, bestämde sig Andersson för att själv rapportera sina observationer till professorn i lärdomsstaden.

Brevskrivaren uttrycker sig kortfattat, nästan telegramartat; jag ser framför mig hur denne Johannes Andersson, efter att ha observerat kometen under åtminstone två kvällar är ivrig att få ut sina observationer till astronomvärlden (kan det möjligtvis vara en nyupptäckt, det finns ju fortfarande inga rapporter i tidningarna) och snabbt får iväg detta korta och koncisa brev till Charlier.

Men vilken komet var det då han såg?

En titt i Gary W. Kronk, Comets: A Descriptive Catalog (Hillside: Enslow Publishers, 1984) ger beskedet att det faktiskt fanns två ljusstarka kometer med rejäla svansar på norra stjärnhimlen den första veckan i oktober 1911: komet Beljawsky, C/1911 S 3 (tidigare känd som 1911 IV), som upptäcktes som ett tredje magnitudens objekt den 29 september och sedan ökade i ljusstyrka till magnitud 1-1.5 i mitten av oktober, och komet Brooks, C/1911 O1 (tidigare 1911 V), upptäckt som ett objekt av tionde magnituden den 21 juli och som vid månadsskiftet september-oktober var av tredje magnituden (Kronk, 107f). (Se även information om dessa bägge kometer i John Bortles lista över ljusa kometer 1800-2000.)

Jag plockade fram efemerider för kometerna via Horizons på JPL och det avgjorde saken: komet Brooks stämmer mycket väl överens med Anderssons positionsangivelser, Beljawsky stämmer inte alls. Anderssons skattning av ljusstyrkan (”tredje eller fjärde magnituden”) är inte helt fel ute – Hans Emil Lau, dansk astronom verksam vid Treptowobservatoriet i Berlin, fick den till 2.3 den 10 oktober.

Brooks komet rör sig i en utdraget elliptisk bana med en period på 2089 år. Den upptäcktes av en av alla tiders mest framgångsrika kometjägare, William R. Brooks., verksam vid Smith Observatory i Geneva, NY, USA. Upptäcktsrapporten i AN finns här.

johannesandersson

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till En kometobservatör i Torup

  1. Hans Bengtsson skriver:

    Jag tror att Johannes Andersson var född 1875 i Tollabo, och han bodde där fortfarande vid folkräkningen 1910. Föräldrar torde ha varit Anders Larsson (f. 1844) och Brita Kristina Johansdotter (f. 1854). Johannes hade också ett antal syskon.

    Ovanstående slutsatser har jag dragit med utgångspunkt i Riksarkivets (icke fullständiga) gratisinfo på nätet, jag har inte kollat med några originalhandlingar.

  2. Gustav Holmberg skriver:

    Bra, Hans!

    Är det den här personen du hittat? I så fall jobbade han som skogsarbetare, närmare bestämt som bjälkhuggare.

  3. Hans Bengtsson skriver:

    Jag kommer inte vidare på den länken du ger, har inget login där. Det var länge sedan jag sysslade med släktforskning … Jag sökte enbart på ”Tollabo” på den sidan, och hittade då Johannes f. 1875 vid alla folkräkningarna 1880-1910. När man kollar på vilka som bodde där, och när de var födda, så känns det rätt tydligt att Johannes var son till Anders Larsson (på den tiden användes ju fortfarande patronymikon, så att sonen till Anders kom att heta Andersson). Jag förmodar att du hittat uppgiften om bjälkhuggare genom att logga in?

    Sveriges Dödbok 1901-2009 kan man beställa för 495 kr, där kan man säkerligen utan problem hitta exakt när Johannes föddes och när han dog, och troligen eventuellt äktenskap. Jag hade en äldre version av dödboken, men den fanns på en numera kraschad dator, och frågan är var jag har lagt CD-skivan …

  4. Gustav Holmberg skriver:

    (Att du inte kommer in på länken beror kanske på att jag ansluter från en universitetsdator – många databaser är automatiskt tillgängliga härifrån.)

    Det måste vara samma person vi sett via våra olika sökningar – den Johannes Andersson jag får upp är också son till Anders Larsson, hemmansägare född 1844. Hushållet omfattar inalles åtta personer; ytterligare en son (?), Lorentz Ludvig f. 1885 var bjälkhuggare, August Edvard f. 1883 var skräddare.

  5. Hans Bengtsson skriver:

    Ja det är samma person, och utan tvekan rätt Johannes Andersson. Himla tur att du hade hans bostadsort 1911 när det gjordes en folkräkning 1910! Genom traditionell släktforskning skulle det förmodligen gå att få veta en hel del ytterligare om Johannes.

  6. Gustav Holmberg skriver:

    Kollade i Sveriges dödbok 1947-2003: inget napp. Död före 1947? Ofullständig databas? Felsökning?

  7. Hans Bengtsson skriver:

    Jag skickade just iväg ett mejl till Torups pastorat. Får se om de har någon info om Johannes.

  8. Johan Kärnfelt skriver:

    Intressant fynd! Tidningarna spelade en central roll som nyhetskanal vid början av 1900-talet. Jag har ett liknande brev till Lundmark där författaren omkr 1940 precis Andersson klagar på att tidningarna inte skrev om någon komet, varpå han såg den först när den började falna bort.

  9. Hans Bengtsson skriver:

    Det blev tyvärr inget napp på Torups pastorat:

    ”Det finns ingen sådan person gravsatt på Torups kyrkogård.
    I övrigt ber vi att få hänvisa till http://www.riksarkivet.se
    Välj Landsarkivet i Lund”

  10. Hans Bengtsson skriver:

    Ser i en immigrationslista att Johannes flyttade till Amerika 1903. Men det är tydligt att han senare återvände till Torup.

  11. Hans Bengtsson skriver:

    Johannes åkte med skeppet Cedric från Liverpool, och ankom till Ellis Island, New York, 14 juni 1903. Han var då ogift och 28 år 5 månader gammal.

  12. Gustav Holmberg skriver:

    Intressant!

    Vi har hans födelseår men inte hans födelsedatum. Men med den här nya informationen från immigrationslistan kan man förstås ringa in födelsen lite närmare; om han var 28 år och fem månader i juni 1903 bör han ha varit född i början av 1875.

    När man söker på gravar.se får man fram tre Johannes Andersson födda 1875. Den ende som är född i början av året är en Johannes Alfred Andersson.

  13. Hans Bengtsson skriver:

    Jag kan vid tillfälle gå in på ett bibliotek och kolla i en släktforskningsdator, så hittar jag (nästan helt säkert) exakt födelsedatum och kanske lite annan info om Johannes i husförhörslängder och andra dokument. Har tyvärr numera inga sådana personliga abonnemang.

    • Hans Bengtsson skriver:

      Det korrekta födelsedatumet för Johannes är 19 maj 1875, i Bjärnalt i Torup. Föräldrar som jag gett ovan. Familjen flyttade senare till Tollabo (Torlabo) och fanns kvar där när husförhörslängden slutar 1894. Johannes emigrerade till Amerika (se ovan) men finns som inflyttad från Långaryd till Tollabo 1910. Han är då ”arbetare”. Finns inte i dödboken 1901-2009. Får senare kolla utflyttningslängder från Torup.

  14. Pingback: Furir med teleskop | Amatörastronomins historia

Lämna en kommentar