Om

Välkommen till projektbloggen för Kommunikativa praktiker i svensk amatörastronomi: Kunskapsflöden, informationsteknologier och kärlek till stjärnorna. Forskningsprojektet finansieras genom ett anslag från Riksbankens Jubileumsfond och drivs av vetenskapshistorikerna Johan Kärnfelt, Göteborgs universitet och Gustav Holmberg, Lunds universitet. Projektet kommer att påbörjas i januari 2012 och rulla under tre år.

Det vetenskapliga syftet med detta projekt är att studera hur utvecklingen av olika kommunikationspraktiker och informationstekniker kontinuerligt omskapar förutsättningarna för allmänhetens engagemang i vetenskapliga frågor och samtidigt transformerar relationen mellan experter och lekmän. För att närma oss detta tema kommer projektet studera vad som kan betraktas som en idealtyp av det vetenskapligt informerade medborgaren, nämligen den vetenskapliga amatören. Amatörer är kunniga och aktivt engagerade, de har grundläggande insikter i hur vetenskap forskning bedrivs och många av dem deltar själva i den vetenskapliga kunskapsproduktionen. Antalet amatörer har successivt ökat under 1900-talet, och de har med tiden blivit ett inslag i det moderna kunskapssamhället och samtidigt en viktig länk mellan forskare och en bredare allmänhet.

Underlaget för studien kommer att hämtas från den svenska amatörastronomins historia, från dess formering omkring sekelskiftet 1900 fram tills idag. Traditionellt har amatörastronomin starka band till den professionella astronomin. Den är samtidigt en ytterst informationsberoende, aktivt kunskapsbildande och mycket kommunikativ kultur. Den är därför väl lämpad för att studera frågor kring hur vetenskapliga kunskaper cirkulerar, hur medborgare tillägnar sig det vetenskapliga stoffet och det sätt som informationsteknologier implementeras och utnyttjas i dessa processer. Om allt går som planerat kommer projektet att resultera i ett antal artiklar publicerade i internationella tidskrifter, liksom en monografi på svenska som tecknar en övergripande bild just den svenska amatörastronomins historia.

2 kommentarer till Om

  1. Jörgen skriver:

    Här kommer en länk till en sida som flyktigt behandlar ett observatorium som Oscar Wiberg byggde strax utanför Finspång. Jag har inte tidigare känt till observatoriet eller vad som har hänt med det. Tydligen skänktes den stora kikaren till Saltsjöbadens observatorium. Verkar vara ett seriöst bygge.

    Med vänlig hälsning

    Jörgen

    http://www2.finspong.se/1900/v_landsb/bild.htm

    • Johan Kärnfelt skriver:

      Tackar för det Jörgen. Jag kände till observatoriet till namnet, men har i mina anteckningar kopplat det till en Berggren. Antingen har jag blandat bort korten eller så har det funnits två observatorier med samma namn. Det ser ju onekligen avancerat ut. Ska kolla upp denne Wiberg lite närmare.

Lämna en kommentar