Lösning Bildgåta 2

Med tanke på att bildgåtan fick sin lösning på mindre än en timme så får jag väl försöka göra svårare bildgåtor i fortsättningen. Visst handlar det om att slipa speglar till teleskop. Bilden är hämtad från Sven O. Rehnlunds Mitt första teleskop (INOVA, 1980). Boken kan sägas vara 80-talets svar på Ragnar Schöldströms klassiska kompendium ”Bygg ditt eget spegelteleskop”, och utgör en tämligen avancerad instruktion kring hur man slipar speglar och bygger teleskop. Även om Rehnlund skriver en del om hur man bygger monteringar, fokuserare och liknande, så är lejonparten av framställningen vikt åt optiken. Det handlar om hur man själv förfärdigar speglar och diagonaler, om hur man tillverkar alla de mätinstrument som behövs för att avgöra kvaliteten på resultatet, och om hur man programmerar Basic för att låta datorn utföra nödvändiga beräkningar. Allt sammantaget spelar boken i en helt annan division än gör-det-själv-boken Rolig astronomi (1951) som jag skrivit om tidigare.

Sven O. Rehnlund, Mitt första teleskop, INOVA, Stockholm, 1980.

Sven O. Rehnlund, Mitt första teleskop, INOVA, Stockholm, 1980. Omslagsillustrationen är gjord av Rehnlund själv.

Och så något om själva bilden. Spegelslipning rymmer i huvudsak två moment, först slipas spegeln så att ytan får rätt krökning, sedan poleras den tills den blir helt jämn och får sin slutgiltiga form. Det senare är det mest krävande momentet, vilket också antyds av att Rehnlunds kapitel om polering är dubbelt så långt som kapitlet om slipning. Båda dessa kapitel inleds med ett teoriavsnitt, och bilden i fråga återfinns under avsnittet ”Poleringsteori”. Rehnlund försöker här fästa uppmärksamhet på att poleringen fysisk består av fyra distinkta men parallella processer: för det första sker en kemisk påverkan på glaset genom att den vattenlösning man polerar med reagerar med ämnen i glaset; för det andra, får polermedlet och det tryck det anbringas under, glaset på de mikroskopiska topparna i ämnet att smälta; för det tredje, sker en fysisk avhyvling där topparna slits ner av verktygets rörelser; och för det fjärde, förskjuts smält material från topparna ner i dalarna. Tillsammans är det dessa processer som efter mycket möda ger den färdiga spegeln.

Det kan också noteras att det är Renhlund själv som har gjort teckningarna (jag har dock redigerat bort hans signatur för att inte avslöja för mycket). Boken är rikt illustrerad med figurer som dessa, och de är alla förfärdigade med stor skicklighet, både tekniskt och pedagogiskt.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lösning Bildgåta 2

  1. Anonym skriver:

    Den boken har för alltid en hedersplats i min bokylla . Numera även vacumförpackad 🙂

    //Pierre

  2. Pingback: Om ett värmländskt krig | Amatörastronomins historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s