Vem var Gunvor Karlsson?

En av poängerna med den här bloggen är att Johan och jag fortlöpande kan skriva små texter där vi vrider och vänder på något arkivfynd, testar tolkningar, formulerar oss; hyvelspån från forskarverkstaden. Som akademiker gillar man ju att skriva, och forskarbloggar är egentligen ett utmärkt sätt att hålla igång skrivandet, något som uppmärksammats av kollegor till oss som vetenskapshistorikerna Jon Agar, Alex Soojung-Kim Pang (som förresten skrivit en fin bok om viktorianska solförmörkelseexpeditioner, varom härmed tipsas), Thomas Söderqvist och Nina Wormbs men förstås även forskare från en lång rad andra discipliner.

Men den här bloggen har även en annan fördel för vårt forskningsprojekt. Vi har inte varit igång speciellt länge, varken med projektet eller bloggen, men vi har redan märkt hur bloggen gör det möjligt för oss att kommunicera med svensk amatörastronomi. Flera gånger har det hänt att vi fått in intressanta uppgifter och tips som utgör pusselbitar till vår forskning via kommentarer till inläggen här på bloggen.

Det är vi mycket tacksamma för! Fortsätt alltså gärna att kommentera i stort och smått!

För att ställa en konkret fråga: vem var Gunvor Karlsson?

Bakgrunden är att jag sitter och skriver på en text om variabelastronomins historia i Sverige, och i Svenska Astronomiska Sällskapets variabelsektions bulletin från tidigt 1960-tal omnämns observatören Gunvor Karlsson, Söderköping. Hon hade, till exempel, rapporterat in observationer av mirastjärnan chi Cygni vintern 1962 (SAS Variabelsektion, Bulletin nr 2, april 1962) och deltog även i Astronomdagarna 2-3 juni 1962 (SAS Variabelsektion, Bulletin nr 3, juni 1962)

Vem var hon?

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vem var Gunvor Karlsson?

  1. Hans Bengtsson skriver:

    Jag har hört talas om Gunvor Karlsson endast i två sammanhang. Det är dels genom Darsenius bulletiner, dels genom att Margareta Westlund ibland nämnde henne som den enda kvinnliga variabelobservatören i landet (förutom hon själv). Jag tror att Margareta träffade henne vid något tillfälle. Misstänker att det kanske enda sättet att spåra henne vore genom traditionell släktforskning: vi vet ju att hon 1962 bodde i Söderköping, och möjligen var hon den enda personen där med det namnet.

  2. Gustav Holmberg skriver:

    Hans: tack för din kommentar, inte minst uppgiften om Margareta Westlund är intressant! Ja, släktforskning och liknande rotande i arkiv och dagspress är säkert en av få framkomliga vägar.

    Nu när namnet Gunvor Karlsson syns på Google i astronomirelaterade sammanhang finns det ju även en förvisso liten men dock chans att någon som haft kontakt med henne ser det här. Långvariga medlemmar i Östergötlands Astronomiska Sällskap kunde kanske vara en källa, men sällskapet grundades först 1978, så chansen att den vägen få napp är nog liten.

Lämna en kommentar