Lösning bildgåta 8

Bilden i den förra bildgåtan föreställer Bernth Malm.

Malm var en av amatörerna som samlades kring Rune Fogelquist för att utveckla och använda Bifrostobservatoriet i dess uppländska inkarnation. Platsen var Bälinge, en mil eller så från Uppsala, och observatoriet inhyste hemmabyggen med mycket god mekanik placerade i flera kupoler (men optiken tillverkades inte av amatörerna själva, Fogelquist handlade gärna optik från firma Lichtenknecker, en av dåtidens mer välrenommerade europeiska leverantörer av amatörastronomisk optik).

Om Fogelqvist har vi skrivit en del här på bloggen och det med all rätt. Han är en av de mer namnkunniga svenska amatörerna under efterkrigstiden, känd för såväl observationer (upptäckten av Arend-Rolands motsvans, arbetet med den egna fotografiska stjärnatlasen) som instrumentbyggande i praktik och teori liksom mångårig populärvetenskaplig verksamhet (Bifrostobservatoriet i dess västgötska inkarnation). Men en av orsakerna till att jag valde den här bilden till bildgåta nr 8 var för att uppmärksamma de som arbetar bakom en sådan figur som Fogelqvist. De där figurerna som är väsentliga för att till exempel tekniskt komplicerade tingestar som stora amatörbyggda teleskop och observatorier skall existera men som inte är så utåtriktade som amatörer av Fogelquists typ.

Fogelquist samlade omkring sig en grupp av amatörer med olika kunskaper. Flera var ingenjörer och en av dem, Lars Lundin, arbetade till vardags som forskningsingenjör vid Observatoriet i Uppsala: bygge av proffsinstrument på arbetstid, bygge av amatörinstrument på fritiden.

Och byggandet stod i fokus, i varje fall är det ett intryck man får av att läsa det reportage om observatoriet som publicerades i UNT 1 mars 1971, en artikel som i ord och bild berättar om hur denna kvartett av amtörer byggt sina instrument själva, tillverkat stort och smått, trivialt och komplicerat, mekaniskt och elektroniskt.

Ibland brukar Johan och jag diskutera amatörastronomin i termer av att den speglar den professionella astronomin; allt (eller i varje fall mycket) som professionella astronomer gör, det gör även amatörastronomer, fast på sitt vis.

Och när jag tänker på Bernth Malm och Rune Fogelqvist känns det lite grand som en spegling av George Ellery Hale och George W. Ritchey, den ene förstås jättekänd, den andre mer eller mindre osynlig i det allmänna medvetandet men upprättad i den fina och högst läsvärda dubbelbiografin Pauper and Prince: Ritchey, Hale, and Big American Telescopes av Donald Osterbrock (University of Arizona Press, 1993).

Bilden är förresten hämtad från Hans Alenius Solring (Norstedts, 1969), en bok som i tidstypisk svartvit dokumentär fotostil försöker fånga olika slags vardagsliv, däribland verksamheten ute på Bifrostobservatoriet som får tiotalet bilder i boken.

(Tack till Gunnar Broberg, denne mästare på att snoka upp och tipsa om saker och ting ur arkiven och biblioteken.)

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lösning bildgåta 8

  1. Johan Kärnfelt skriver:

    Tackar för det Gustav! Men du är fortfarande svaret skyldig till frågan om vad för sorts teleskop det är som Malm kikar i.

  2. Gustav Holmberg skriver:

    Som jag ser det observerar Malm i Newtonfokus på Bifrostobservatoriets 38-cm reflektor. Det teleskopet hade en öppen tub av Serrurier-typ och kunde dessutom användas i Cassegrainfokus.

Lämna en kommentar