Citizen science: vinterfåglar inpå knuten

Vi avbryter flödet av amatörastronomiskt bloggande för ett sista minuten-tips om fåglar och en internetbaserad fågelräkning som vi alla kan delta i nu till helgen den 26-27 januari. Det är Sveriges Ornitologiska Förening som organiserar Vinterfåglar inpå knuten. Projektet ”genomförs både för att öka kunskapen om fågelfaunan vintertid och för att på sikt kunna följa trender av ökningar och minskningar bland ett antal av våra övervintrande fågelarter”; förra året registrerades antalet fåglar vid omkring 19 000 fågelbord runt om i landet. Ohotad etta i statistiken är talgoxe.

Vi obsar redan, sedan en tid tillbaka, fåglar hemma vid köksfönstret i vår familj – talgoxar och blåmesar noteras i en obsjournal som vi har liggande i köksfönstret – och jag har märkt hur vi, både barnen och jag själv, lärt oss flera fågelarter genom att observera själva. Jag är verkligen totalt okunnig om fåglar, men det här lite aktiva momentet har gjort det lättare att lära sig något, tycker jag. Multiplicera det med 19 000 och volymen av fågelkunnande som närs och expanderar i samband med nästa helgs fågelräkning blir signifikant. Ett sådant inlärningsmoment är en viktig del av de effekter Vinterfåglar inpå knuten har, tror jag; kanske minst lika viktigt som vad forskarna gör med den insamlade databasen.

Andra exempel på sådana här massobservationsprojekt (man talar sedan en tid tillbaka om citizen science, men fenomenet är mycket äldre än detta begrepp) är Svensk dagfjärilsövervakning som är ett projekt med lovvärd interaktion mellan biologer och allmänhet och Audubon societys Christmas bird count (som är över 110 år gammalt nu), men det finns många fler.

Inom astronomin har kanske framför allt meteorforskning och då speciellt forskarnas studium av bolider använt sig av massobservationsprojekt där mängder av otränade observatörer (till skillnad från tränade och väl förberedda amatörastronomer) levererat data om en bolids rörelse över himlen. Johan har skrivit intressant om ett sådant projekt under mellankrigstiden, men de dyker även upp titt som tätt nuförtiden, när man samlar in rapporter från hundratals personer och försöker beräkna bolidens bana genom atmosfären. Till detta kommer förstås alla datorbaserade projekt under Zooniverse-paraplyet, där allmänheten klickar fram allt från galaxklassifikationer till räkning av månkratrar, samt astrobiologiprojektet Seti@home.

Det är kanske mindre meningsfullt att dra någon distinkt gräns mot amatörastronomin, utan istället kan man kanske se citizen science som något som delvis överlappar med amatörastronomin. Att man testar Galaxy Zoo en stund gör kanske inte någon till en amatörastronom, men en del går säkert vidare till ett mer långvarigt amatörastronomiskt engagemang, likaväl som att räkna fåglarna vid fågelbordet några timmar nu till helgen inte gör mig till amatörornitolog med allt vad det innebär, men för några fågelräknare blir detta kanske insteget till det mer långvariga engagemang som utmärker ornitologin.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Citizen science: vinterfåglar inpå knuten

  1. Johan Kärnfelt skriver:

    Du hann före! Hade tänkt skriva ihop något om detta ikväll. 🙂 Det får bli något ATM:igt istället.

  2. Pingback: Citizen science | Det perfekta tomrummet

  3. Gustav Holmberg skriver:

    Sju talgoxar och två blåmesar inrapporterade.

    Undrar hur många obsar som kommer in? Förmodligen många. Jämför kommentarerna till det här inlägget om hur många fler fågelskådare än amatörastronomer det finns. Artportalen slår SVO, Astronet och Astronomiguiden många gånger om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s