Bildgåta

Frågesportandet har en lång tradition inom svensk amatörastronomi, och det har varit ett återkommande inslag i föreningslivet. Jag har hittat en hel del frågeformulär i arkiven, bland annat från numera avsomnade MARS, och jag har själv bland annat försökt gissa rätt på vilket NGC-nummer M31 har på Värmland star party. Idag odlas frågesportandet även på forum som Astronet och Astronomiguiden, då normalt med enstaka men riktigt kluriga frågor.

Jag tänkte idag ställa in mig i denna ärevördiga tradition och formulera en egen gåta, eller rättare sagt en bildgåta. Faller det väl ut så kanske det blir fler vad det lider. Så vad är detta och vad har det med amatörastronomi att göra? Använd kommentarsfältet nedan för att svara.  

Det är troliga att några av bloggens läsare var direkt inblandade i produktionen av bildens sammanhang och därför känner igen den alldeles omedelbart, men ni kan väl i så fall hålla an en tid så de som inte sett bilden tidigare får en chans att gissa.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Bildgåta

 1. Gustav Holmberg skriver:

  Kul idé med bildgåtor!

  Hmmh … Bygg din egen himmelsglob? Ditt eget planetarium? Månglob?

 2. Thomas Karlsson skriver:

  För att bygga en hel fotboll eller Buckyball behövs det 20 sexhörningar och 12 femhörningar, här är det 15 respektive 6, så det blir ett hål om man sätter ihop figuren, hmmm… Har ingen aning.

 3. Tomas skriver:

  Ser ju ut som det skulle kunna vara en ”hoppfällbar” observatorie-dome kanske? Blir alldeles snurrig när jag försöker vika ihop den mentalt.

 4. Pingback: Bildgåtans lösning | Amatörastronomins historia

 5. Pingback: Om World Wide Telescope | Amatörastronomins historia

 6. Pingback: Bildgåta 2 | Amatörastronomins historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s