Fiktiva amatörer: Chris och Morbror Sven

Amatörer dyker upp lite här och var i skönlitteratur och på film. Ibland gör de enstaka inhopp som hos Lars Gustafsson, där amatörer omnämns i åtminstone två böcker. I Tennisspelarna figurerar Chris, till vardags datoroperatör vid Strategiska Flygvapnets stridsledningscentral i Forth Worth. Hemma hos honom, i ett sexkantigt tornrum, står ”ett ordentligt astronomiskt teleskop av typ Questar riktat mot balkongdörren” med vilket han bland annat observerar Jupiters månar (Tennisspelarna, Månpocket, s 60).

Och i novellen ”Morbror Sven och konsten att överleva kulturrevolutionen”, utgiven i samlingen Berättelser om lyckliga människor (2004), berättas (s. 26) om den pensionerade laboratorieingenjören som tar upp astronomi som hobby:

Bruket pensionerade Morbror Sven två år senare, de två sista åren ansågs han litet väl gammal och trött för krävande utlandsresor. Pensionerad köpte han ett utmärkt japanskt teleskop; man ser honom ibland i vinterkvällarna, i en pälsjacka från Beredskapstiden och med en krimmermössa långt nere över öronen, när han försöker rikta sin Barlowlins mot Svarta Molnet i Hästen, Andromedas glänsande, hemlighetsfulla skiva och de svårfångade jupitermånarna, där kanske det enda liv gror i solsystemet, som skulle kunna göra vår egen ensamhet mindre.

Det här är bara två små omnämnanden av amatörastronomer, men jag tänkte återkomma till ämnet i några ytterligare bloggposter för att vidare utröna hur amatörastronomer (och kanske även amatörbotaniker och -ornitologer) gestaltas i fiktionen: vilka egenskaper tillskrivs de, varför håller de på, vilken betydelse har deras hobby?

Nästa bloggpost i serien kommer att handla om Mr George Green.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Fiktiva amatörer: Chris och Morbror Sven

  1. Johan Kärnfelt skriver:

    Kul uppslag. Gillar hur morbror Sven riktar sin Barlowlins mot Svarta Molnet i Hästen. 🙂

  2. Gustav Holmberg skriver:

    Yep, när man loggar mörka nebulosor tycks det vara hög förstoring som gäller 🙂 Men i Hästens stjärnbild går man nog bet hursomhelst som djuprymdare, inte mycket att hämta där …

    • Hans Bengtsson skriver:

      Någon gång under tidigt 70-tal läste jag en svensk roman om en amatörastronom, Fysiklärarens sorgsna ögon. Den skrevs av Per Gunnar Evander. Såvitt jag kan minnas tydde den på en rätt god kunskap i astronomi hos författaren.

  3. staffastro skriver:

    Jag minns att jag när denna berättelse publicerades i FiB/Kulturfront lite besserwisseraktigt skrev en insändare om att man minsann inte riktar Barlowlinser så där…

Lämna en kommentar