Solförmörkelsejubileum

Idag är det hundra år sedan solförmörkelsen den 21 augusti 1914. Föranlett av detta har Jörgen Wiman vid Filmarkivet restaurerat och lagt ut en filmsekvens från tilldragelsen. Upptakten filmades utanför Sollefteå vid Kungl. Vetenskapsakademiens observationsstation. Fysikern Bernhard Hasselberg ledde tillsammans med Nils Nordenmark arrangemanget. Det avslutande avsnittet är däremot filmat i Stockholm.

sss

I sin kommentar till filmen skriver Wiman bland annat så här: ”Så när dagen kom då filmen var klar och vi skulle se den på riktigt slutade det med ett jätteskratt. Visserligen är 1914 ett solförmörkelseår men solförmörkelsen på den här filmen är en fejk i alla fall.” Vad han menar med det överlåter jag åt läsarna att upptäcka.

Filmen finns att titta på här. Mycket nöje.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Solförmörkelsejubileum

 1. Timo Karhula skriver:

  Intressant, Johan! Jag ställde frågan i Solar Eclipse Mailing List om detta månne vara den tidigaste filmsnutten från en total solförmörkelse. Åtminstone förmörkelsen den 17 april 1912 filmades i Paris. Det var en s.k. hybrid-förmörkelse där förmörkelsen är antingen ringformig eller total beroende på var på centrallinjen man befinner sig. I Paris hann den bli ringformad så filmsnutten från Sollefteå kan faktiskt vara den första från en total eklips!?

  Låter april 1912 bekant? Jo, Titanic sjönk i Atlanten den 15 april 1912. Eftersom det var nästan nymåne syntes inte isbergen visuellt nattetid trots att det var en mycket klar stjärnhimmel vid tidpunkten för katastrofen.

  /Timo K

 2. staffastro skriver:

  Mycket intressant film, och huvudavsnittet är ju inte fejk. Finns det några uppgifter om hur det är filmat, var det genom ‘Astrografen’ som sen stod i parken i Lund, den lär ju ha varit inköpt för förmörkelsen 1914?

  • Hans Bengtsson skriver:

   Avsnittet från Sollefteå tycker jag ser helt autentiskt ut. Filmen från Stockholm verkar däremot vara en dubbelkopiering av åskådare i Stockholm och förmörkelsen i Sollefteå. Förmörkelsen var ju inte total i huvudstaden.

 3. Johan Kärnfelt skriver:

  Så vitt jag kan bedöma är både den inledande sekvensen från Sollefteå, liksom filmen av själva förmörkelsen autentisk. Jag gissar att även bilderna från Stockholm är autentiska, så när som på den förmörkade solen. Givetvis kan man inte filma både förgrunder och solen samtidigt, så solen är tillagd i efterhand. Kanske är det som Hans skriver någon form av dubbelkopiering. Hur som helst ser det ganska kul ut när man väl upptäckter det.

  Om man har filmat med ‘Astrografen’ vet jag inte, men det är väl troligt. Förberedelserna och resultaten beskrivs av Hasselberg i Vetenskapsakademiens årsbok för 1914 och 1915. Just nu har jag inte tillgång till dem, men lite information kan man hitta här:

  http://app.ub.uu.se/epub/bildsok/searchresults.cfm?q=&genre=&namePartFamily=&namePartGiven=&namePartNumber=&roleTerm=&title=&dateCreatedStart=&dateCreatedEnd=&subject=Solf%C3%B6rm%C3%B6rkelser&internalID=&sort=title&exact=1

 4. staffastro skriver:

  Lundaastrografen stod alltså i Forssa, men det fanns tydligen ett långbrännviddsteleskop med coelostat i Sollefteå, så jag gissar att filmen är tagen där.

  • Dan Kiselman skriver:

   Trippelastrografen som syns på flera av bilderna från Forssa står ännu i Observatorieparken i Uppsala. Ett mycket fint instrument. Inköpt genom medel från en anonym donator om jag minns rätt.

 5. Johan Kärnfelt skriver:

  Ah, vore kul att se någon gång. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s