Flest obsar i Oxie

Amatörastronomer är inte sällan tävlande individer. Det är ett sätt att utmana sig själv för att utvecklas i observationskonst, hålla sina instrument i trim och igång, komma ut i nattens mörker och kyla eller kanske ett sätt att trigga igång aktiviteten i astronomiklubben så att inte amatörastronomin dör fåtöljastronomidöden.

Det senare skälet låg, tror jag, bakom den tävling som omtalas i MARSbulletinen nr 81, s 26 (1980). Malmöklubben hade då ett av landets mer välutrustade amatörobservatorier och en observationssektion som bland annat, vid den här tiden, sysslade med fotografisk övervakning av vintergatspartier med en Celestron 20 cm f/1.5 Schmidtkamera (ett av den fotografiska erans coolaste kommersiella instrument, men det är en annan historia) för att söka efter novor, man följde variabla stjärnor och så vidare. (Observationssektionens (eller som den hette först, instrumentsektionens) historia tecknas bland annat i jubileumsnumret av MARSbulletinen, nr 75.)

Men det gällde ju att rekrytera fler amatörer till observerandet och att därmed även få nybörjarna att börja observera stjärnhimlen. De kunde kanske inte förväntas direkt hoppa ut på djupt vatten med deltagande i fotografiska novaövervakningsprojekt och liknande utan borde lockas att komma igång med lite enklare praktisk amatörastronomi.

Där kommer alltså den tävling in som presenteras under rubriken ”Detta är en tävling i amatörastronomi för nybörjare”. Uppgiften gick ut på att

under våren göra ett så stort obsresultats kollage som möjligt. Detta bör innehålla många astrobilder som du själv tagit samt så många solobservationer och variabelobservationer som möjligt. Naturligtvis får du även ta med resultat ifrån andra observationer som tex om du tecknar av Jupiters månar under en tid […] OBS! Alla har chans att vinna då tävlingen riktar sig till nyisar

Deltagarna uppmanades att skriva, rita och klistra upp så mycket man kunde få fram i observationsväg under våren på ett A4; en jury bestånde av obssektionens ledning och MARS styrelse skulle sedan utse en vinnare.

Hur vinnarbidraget såg ut vet jag inte i dagsläget, UB:s bestånd av MARSbulletinen har luckor, men vi kan i varje fall konstatera att tävlandet inom amatörastronomin inte enbart handlar om de allra mest avancerade amatörernas avbockande av Hicksongrupper eller jagande efter kometer och novor.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Flest obsar i Oxie

  1. Johan Kärnfelt skriver:

    Det vore ju fantastiskt kul om det gick att hitta själva kollagen någonstans. Det är ju inte alldeles självklart vad detta var tänkt att resultera i. Funderar också lite på astrobilderna. Menade man verkligen att alla ”nyisar” också skulle fota för att kunna kvalificera sig? I så fall är blir det ju jämförelsevis avancerat.

  2. Gustav Holmberg skriver:

    Tja, en bild på Karlavagnen tagen med en vanlig kamera på ett vanligt kamerastativ framkallad i en fotoaffär skulle man ju kunna tänka sig gav poäng i tävlingen; det är ju en inte speciellt avancerad form av astrofotografering.

  3. Hans Bengtsson skriver:

    Observationssektionen i MARS hade också, åtminstone från 60-talets slut och några år framåt, en särskild skrift som hette Newsletter. Variabelobservationerna plottades där på millimeterpapper, de flitigaste observatörerna var väl Linde, Rönde och Sjöström och några till. Jag minns dock inte säkert ifall andra typer av observationer också presenterades i Newsletter.

Lämna en kommentar