Om ett märke

Att ta fram företags- eller organisationslogotyper är idag en mycket allvarlig affär. Det handlar inte bara om att hitta en symbol för verksamheten, utan om att bygga varumärken med allt vad det innebär. För arbetet anlitas reklamfolk, grafiker och kommunikationsexperter och arbetet tar många gånger åratal innan ett slutresultat kan presenteras. Dyrt är det också.

Riktigt så allvarligt var det inte när Scandinavian union of amateur astronomers 1978 bjöd in medlemmarna till en ”Symboltävling” (ScanAm, nr 4, 1978, s. 40). Man var på jakt efter en symbol som var något mer ”iögonfallande och uttydbar” än den symbol man haft tidigare. Vilken symbol som här avses är oklart, möjligen gäller det en grafisk ruta med texten ”SUAA Scandinavian amateur astronomers” som dyker upp då och då i det tryckta materialet. Hur som helst uppmanade man alltså medlemmarna att inkomma med förslag. Man hade också tillsatt en jury bestående av Mats Carlsson och Dainis Dravins.

Göte Flodquists vinnarbidrag i SUAA:s symboltävling.

Denna jury sammanträdde på restaurang Spisen i Lund i april 1979. Tydligen hade tävlingen resulterat i massor av bidrag och det var först efter långa diskussioner som man kunde enas om en vinnare (ScanAm, nr 2, 1979, s. 16). Och vinnare blev ett förslag inskickat av Göte Flodquist i Farsta. Motiveringen lyder i sin helhet: ”Efter långa överläggningar beslöts att till segrande bidrag utse nummer VII, ett runt emblem som i siluett visar en amatörastronom observerande stjärnor och Saturnus. Dalgången i förgrunden bidrar till att ge ett ’sense of wonder’ intryck och emblemets klara kontraster bör göra det tacksamt att tryckas på t-shirts och märken (ibid).” Unionen måste ha tagit dem på orden för redan i nästa nummer av tidskriften kunde man beställa vinnarbidraget både som broderat tygmärke (25:-) och tryckt på en vit t-shirt (30:-).

Jag gissar att en och annan av bloggens läsare en gång har tråcklat fast detta tygmärke på någon väska, jeansjacka eller liknade. Själv har jag aldrig varit förtjust i tygmärken, men jag skulle inte ha något emot en t-shirt av detta slag. Även om motivet kan framstå som väl stiliserat, tycker jag att det på ett subtilt sätt förmår skapa en rörelse in i bilden och vidare ut mot stjärnhimlen. Sen gillar jag det klara ställningstagandet. Inte ”I am an amateur astronomer”, utan bara kort och gott ”Amateur astronomer”. Punkt.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Om ett märke

  1. Gustav Holmberg skriver:

    Kul! Några år senare var ett liknande men lite spexigare motiv i omlopp, i form av den dekal som Claes Tunälv (tror jag det var) tryckte upp. Observatören var där en mer ironisk stjärnskådargubbe med knögglig hatt. Prydde min portfölj, vill jag minnas, under högstadietiden.

    • Timo Karhula skriver:

      Jag kommer också ihåg den lustiga dekalen. Stjärnskådaren såg ut som en gammal trollkarl tagen från en Disney-produktion. Inte bara hatten var knögglig utan även teleskopet som inte var rakt utan böjd på några ställen.

      /Timo K

  2. Robert Cumming skriver:

    Ha, på sitt håll är det fortfarande loggornas Vilda västern. Ta till exempel logotypen för Astronomins dag och natt.

    Förresten påminner Götes symbol om Olof Rydbecks märke för Onsala rymdobservatorium, där 20-meters teleskopet är observatör och landskapet Onsala skärgård.

  3. Johan Kärnfelt skriver:

    Loggornas vilda västern. Det får du gärna utreda närmare vid tillfälle. 🙂

    Och intressant observation om Onsalaloggan. Likheten är faktiskt påfallande. Den finns med i Rydbecks självbiografi (vol. 2, s. 813) och uppges där ha använts för en medalj 1976, dvs några år innan SUAA:s tävling. Man anar en koppling. Jag noterar också att i loggan på medaljen tittat teleskopet åt vänster, medan den ni nu använder tittar till höger (http://www.chalmers.se/rss/oso-sv). Man undrar vad det ligger för några djupsinniga funderingar bakom denna radikala nydaning.

    • Hans Bengtsson skriver:

      Den tidiga SUAA-symbol (grafiska ruta) som Johan nämner var en kvadrat med diagonalerna dragna. Av de fyra trianglar som bildades var två fyllda och två ofyllda. De fyra fälten skulle representera Danmark, Norge, Sverige och Finland. Jag tror jag såg symbolen första gången i något informellt utskick i ett mycket tidigt skede av SUAA:s historia, sannolikt var upphovsmännen den danska trojkan (Nörretranders – Krogsgaard – Jörgensen). Symbolen fanns på alla de variabelkartor som Matti Hänninen producerade för SUAA VSS.

      • Johan Kärnfelt skriver:

        Tackar för upplysningen. Det låter ju som om en ny symbol var påkallad. 🙂 Jag har inte sett denna symbol i materialet, men jag ska hålla ögonen öppna.

Lämna en kommentar