Om ett värmländskt krig

Rubriken anspelar på en artikel publicerad i Aurora 1990 och där Arvika-sonen Jan Sandström, med glimten i ögat, berättar om konflikter och motsättningar i det ”värmländska rymdimperiet”. Då detta imperium är i högsta grad aktuellt i och med Värmland Star Party till helgen, tänkte jag det kunde vara uppslag till en bloggpost. Kriget ifråga handlade om apertur.

Kommersiella massmarknadsteleskop gjorde sitt intåg i svensk amatörastronomi runt 1960. Claes Ohlson & Co var först ut när de 1958 började sälja prisbilliga japantillverkade teleskop från Goto Optics. Några år senare följde Icram Optik AB i Stockholm efter med Tasco/Optica-teleskop, även de japantillverkade. Priserna sjönk samtidigt snabbt och man kunde nu få en 85 mm reflektor för 250:- kronor, en bråkdel av vad teleskop hade kostat bara några decennier tidigare. Prisnedgången avmattades senare något under 70-talet, men istället kom allt större teleskop ut på marknaden. På 80-talet var en 200 mm reflektor inget ovanligt. Och med än större teleskop inom räckhåll greps många amatörer av aperturfeber.

Det senare är startpunkt för Sandströms artikel. Det handlar om hur värmländska amatörer började tävla med varandra om vem som hade stört teleskop. Kombattanterna var fem, förutom Sandström själv, Conny Pettersson och Karl Karlsson i Kil, Christer Jansson i Grums, och så Mats Ydrestig i Torsby. Första draget gjordes av Sandström och Jansson. De två hade sedan mitten av 80-talet observerat tillsammans med en liten reflektor. Efter några år började de växa ur det och investerade då i optik till en 250 mm dobsonreflektor. Hemmabygget stod färdigt 1988. Samma år hade Pettersson utmanat genom att köpa en 325 mm spegel från Sven O. Rehnlund och med denna som bas förfärdigat ett utsökt instrument (bilden nedan). Och så fortsatte det. Karlsson beställde en 437 mm spegel från Coulter Optics i USA. Sandström själv, gripen av ”galaxgalenskap” investerade i en 400 mm spegel från Dark Star Optics i Wales. Och Ydrestig slutligen, som hade börjat med ett litet Clas Ohlson-teleskop, bytte successivt upp sig till en 400 mm Meade-reflektor, men då på ekvatorialmontering.

Conny Petterssons teleskop

Conny Petterssons (till höger) poserar med sitt teleskop. Till vänster GAK:s Ivar Hamberg, en av pionjärerna för stora hemmabyggda teleskop. Bilden från Jan Sandström, ”Det värmländska rymdimperiet”, Aurora, nr 6, 1990. Foto: Jan Persson.

Historien är intressant av flera skäl. Till att börja med visar den hur förutsättningarna för amatörastronomin hade förändrats. Dobson-revolutionen, liksom massproduktionen av speglar, öppnade för en ny typ av hemmabyggen, som kunde bära betydligt större apertur. När ATM-rörelsen nådde Sverige på 40-talet, och amatörer började slipa sina egna speglar, var riktmärket 150 mm apertur. Tjugo år senare slipade man inte så mycket själv, utan köpte istället speglarna färdiga från firmor som exempelvis ovan nämnda Icram Optik. De var fortfarande ganska dyra men en 200 mm spegel var inget ovanligt val. Tjugo år till och vi hamnar i det värmländska aperturkriget där 400 mm verkar ha varit måttstocken.

Detta har i sin tur inneburit att en ny dimension av himlarna öppnats för amatörer. Med rejält med teleskopiska muskler blev den djupa rymden ett begrepp. Som jag skrivit om tidigare var det Gunnar Darsenius som på 60-talet och i Populär astronomisk tidskrift först började tipsa amatörer om djuprymdsobjekt lämpliga för mindre teleskop. Denna utveckling tog ny fart under 80-talet, inte minst genom Sandströms engagemang i saken men också genom att de allt större teleskopen gjorde det meningsfullt att observera galaxer och nebulosor.

Slutligen kan det väl också misstänkas att det värmländska aperturkriget har bidragit till att svetsa samma det så kallade Värmlandsgänget. Och utan dem hade vi ju inte haft något stjärnkalas att besöka till helgen.

Clear skies

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Om ett värmländskt krig

  1. Pingback: Värmland Star Party | Observations and more

  2. Pingback: Teleskopestetik | Amatörastronomins historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s