Astrofoto i litteraturen: Newton och Teece, The Cambridge Deep-Sky Album

Jack Newton och Philip Teece, The Cambridge Deep-Sky album (Cambridge: Cambridge University Press, 1983).

I den här observationsguiden från 1983 presenteras 126 färgfotografier av djuprymdsobjekt, omgivna av data om objektet och vissa notiser om vad den visuelle observatören kan förvänta sig att se. Som guide för visuella observationer är det inte någon speciellt detaljerad bok. Snarare kan man säga att den är byggd kring Jack Newtons fotografier; redan omslaget med dess diabildsram signalerar att här är en amatörs foton det huvudsakliga materialet. Så på ett sätt vill boken tipsa amatören om objekt som kan observeras visuellt, men den vill framför allt visa vad en avancerad amatör kan åstadkomma på astrofotografins område.

Newton använder sig av vad som närmast kan ses som ett slags frontlinjetekniker vid den här tiden. Han fotograferar genom ett stort teleskop, 40 cm Newton f/5 med amatörslipad spegel. Guidningen sker med en off-axis guider. Vad mer är, så använder han icke-triviala fotografiska tekniker. Färgfilmen Ektachrome 400, i 35-mm format, appliceras i en hemmabyggd köldkamera; idén är att om man kyler ner filmen till låga temperaturer så ökar fotomaterialets känslighet. Newtons kamera använder torris (koldioxid i fast form) som har en temperatur på omkring -78 grader C. för att kyla filmen.

Det här var en teknik som avancerade amatörer arbetat med sedan 1960-talet (se exempelvis Evered Kreimer, ”Experiments in cooled-emulsion photography”, Sky and Telescope december 1965, s 384-388) men som knappast var speciellt spridd utan förbehållen de mer avancerade amatörerna. I dagsläget känner jag inte till någon svensk amatör som använt köldkameratekniken.

Efterbearbetning i form av extrakopiering och stackning av flera bilder används för att korrigera färgskalan och höja kontrasten på bilder av svaga objekt.

Det här är inte någon manual för astrofotografer, men den inledande beskrivningen av Newtons fototeknik klargör med all önskvärd tydlighet hur mycket icke-trivialt astrofotografiskt arbete som låg bakom skapandet av de här bilderna.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s