Cash is king

Cash is king heter det ju. Men det blir inte mycket till kungar kvar på våra svenska kontanter efter det att Riksbanken genomfört det kommande utbytet av sedlar. Vad värre är, tycker jag, försvinner även Linné och Polhem, kvar finns ingenting som representerar vetenskap, akademi och teknik på de sex sedlar som vi kommer ha i våra plånböcker framöver.

Trist, tycker jag, och börjar istället fundera över alternativa sedlar proppfulla med forskare, gärna astronomer, ja varför inte amatörastronomer till och med? Om jag blir envåldshärskare …

Min uppsättning sedlar (kriterier: framstående svensk amatörastronom som inte längre är i livet) blir då:

– Elis Dahlgren
– Nils Tamm
– Gunnar Darsenius
– Margareta Westlund
– Kjell Rynefors
– Jan Sandström

Amatörastronomi är ju en materialsport och för att i någon mån kompensera bristen på teleskopbyggare i listan kommer sedlarnas baksidor att prydas av följande:

– C8. Den klassiska, orangefärgade modellen.
– Unitron 3 tum, modell 145. Ännu en klassiker för oss som lusläste 60- och 70-talsårgångarna av Sky and Telescope.
– En eller ett par av Coulters billiga, stora, lättviktiga och snabba (f/4.5) speglar, till exempel 13 (254 dollars 1988) eller 17-tumsmodellen (590 dollars), billig massmarknadsoptik som hamnade i många hemmabyggen på 1980-talet.
– Televue Nagler 13 mm, introducerad 1980. Nu blev det möjligt att hantera den branta strålgången från snabba speglar och ändå få skarpa bilder med stort synfält. Dobsonrevolutionen var lika mycket en fråga om bättre okular som om själva monteringen och spegeltypen introducerad av Dobson.
– Kodak Technical Pan, TP 2415, hyprad. Klassikern som definierade höjdpunkten på kemiepoken i astrofoto.
– SBIG ST6. En klassiker bland CCDer för amatörer, introducerad 1992.

Fogelquist, Jerlov, Questar, Edmund Astroscan och så vidare och så vidare: det finns många namn och teleskop som jag var tvungen att försaka men som lika gärna hade kunnat komma med.

Hur ser dina sex sedlar ut?

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Cash is king

  1. Hans Bengtsson skriver:

    Jag roade mig nu med att spontant göra en motsvarande 10-lista, och skrev ner namnen i följande ordning, vilket möjligen också kan ses som en prioriteringslista:
    Gunnar Darsenius
    Margareta Westlund
    Nils Tamm
    Elis Dahlgren
    Kjell Rynefors
    Jan Sandström
    Wilhelm Norlind
    Rune Fogelquist
    Axel Johansson
    Per-Åke Björklund

    Ser med viss förvåning att de sex första namnen blev identiska med dina sex namn! Någon lista över särskilda teleskopfavoriter har jag däremot inte sammanställt.

  2. Johan Kärnfelt skriver:

    Jag tycker vi bestämmer att Gustav är kung så att vi får handla med dessa sedlar. 🙂

    Har inget att invända mot listan på namn, men jag tycker nog att en Zeiss-refraktor borde varit med på en baksida. Under första halvan av 1900-talet var ju de trots allt normen. Och möjligen skulle jag ha föredragit ett Dobson-teleskop istället för en spegel, men det är väl hugget som stucket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s