Astronik

6 cm refraktor ur Astroniks katalog, SAS arkiv.

6 cm refraktor ur Astroniks katalog, SAS arkiv.

Ett företag som tidigt erbjöd riktiga amatörteleskop till försäljning i Sverige var Astronik. Paul Schlyter nämnde i en kommentar att han köpt en 10 cm refraktor därifrån, vilket ökade min nyfikenhet på företaget. Johan har också i förbifarten nämnt företaget i ett kapitelmanus, då det av P-Å Björklund rekommenderades som en källa till teleskop i en sektionsbulletin alldeles i början av 1960-talet.

Men vad kan man veta mer om företaget? Jag har gått igenom PAT utan framgång, men så slog det mig att jag fotograferat av en del teleskopkataloger vid ett tidigare arkivbesök på Centrum för vetenskapshistoria, där Svenska Astronomiska Sällskapets arkiv förvaras. Efter en stunds letande bland bokstavligt talat tusentals arkivbilder (historikerns arbete är något helt annat idag än när jag började forska 1993) på min dator hittade jag så en katalog från Astronik.

I katalogen talas det om ”[d]en ständigt ökande efterfrågan på teleskop och tillbehör, som ej fanns upptagna i vår förra katalog” vilket gjorde att företaget lanserade ett utökat program. Teleskopen var japanska, och företaget, som drevs av ingenjör Eric Nordquist, hade ur ”deras rikhaltiga tillverkning” kunnat välja ut ett antal teleskop. Teleskopen hade genomgått noggranna prov vilka ”har visat, att såväl teleskop som tillbehör mer än väl motsvarar kraven på vad en amatörastronom kan önska. Det mekaniska utförandet är stabilt, optiken förstklassig med data tillräckliga för normala observationer.” Enligt företagets erfarenheter var mindre och lättransportabla refraktorer lämpligast för dessa ”normala observationer”, vilket gjorde att man framför allt lagerförde dessa refraktorer med aperturer under 10 cm.

Astronik sålde även ett antal komponenter (speglar, sekundärspeglar, spegelhållare) för tillverkning av spegelteleskop i olika storlekar, men avrådde i inledningen till katalogen mer eller mindre från att bygga spegelteleskop; man menade att hemmabyggda reflektorer i storleken 15-20 cm ofta hade en sådan kvalitet att man lika gärna hade kunnat använda en mindre refraktor, vars pris, enligt företaget, hamnade på ungefär samma nivå; dessutom var refraktorn underhållsfri, noterades det.

I katalogen, som alltså tyvärr är odaterad men av sammanhanget på flera ställen i katalogtexten förmodligen kan dateras till andra hälften av 1960-talet, återfinns ett antal refraktorer. En 6 cm f/15 refraktor, ekvatoriellt monterad, kostar 650 kr, med 220 volts motordrift och en uppsättning med fem okular kostar teleskopet 985 kr. En ekvatoriell och motordriven 7.5 cm f/16 refraktor kostar enligt katalogen 1700 kr. Om vi antar att katalogen är från 1967 motsvarar detta 14 800 kr i dagens penningvärde, medan den billigaste 6 cm refraktorn hamnar på 5 660 kr (omräknat enligt konsumentprisindex). En 10 cm refraktor kostade 1700 kr med altazimuthal montering, 2 700 kr (=23 500 kr i dag) med motordriven ekvatoriell montering.

En 20 cm parabolisk spegel f/8 kostade 750 kr; hemmabyggaren kunde även skaffa sig okular, sökare, spegelhållare med mera. Företaget kunde även ombesörja aluminisering av speglar samt reparationer och justeringar.

Det hela framstår som en inte helt oäven samling teleskop och teleskoptillbehör; de första stegen hade tagits på en utveckling där teleskop blev allt mer tillgängliga. Astronik var en del av en interationell trend; teleskopen tillverkades i Japan, och i katalogen omnämns även att samma teleskop säljes på den amerikanska marknaden, där den pågående rymdkapplöpningen gjorde sitt till för att vidga marknaden för teleskop.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Astronik

  1. Tommy skriver:

    Har en katalog som gäller från mars 1962

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s