Charles Messier och himmelsobservatörens tur

charlesmessier3
En stekhet sommardag i juli besökte vi Père Lachaisekyrkogården. Medan resten av familjen gav sig ut på jakt efter Jim Morrisons och Oscar Wildes läppstiftsbefläckade och blombemängda gravvårdar, letade jag astronomer.

I förväg hade jag tagit reda på att åtminstone fyra stycken astronomer finns begravda här: Arago, Lalande, Delambre och Messier. Jag bestämde mig för att satsa på att försöka hitta fram till Charles Messiers grav.

Efter viss möda fann jag en ganska stramt hållen grav, vackert belägen i behaglig lövskugga. Graven är inte direkt förfallen, som en del andra på den här pittoreska platsen, men inte heller välskött. Det finns en inskription på fotsidan av sarkofagen; den är oläslig och nött efter nära 200 år, jag kan i varje fall inte tyda den. Gravvården vid huvudsidan har inskriptionen Messier Charles, inget annat.
charlesmessier1
Gröna kvistar med friska blad, knoppar och en liten smörblommegul blomma har slagit rot i några av sarkofagens springor. Det ser nästan ut som om den spränger fram inifrån graven. Den här självsådda växten (botaniskt kunniga familjemedlemmar har identifierat den som skelört) är den enda blomma som finns på Charles Messiers grav, förutom några klätterväxter som klänger.

Men graven är ändå smyckad av människor, nutida besökare som sökt upp Charles Messiers grav har lämnat några små tecken efter sig.

På graven ligger omkring tio mynt: amerikanska encentare och olika Eurovalörer.
charlesmessier2
Jag tänker mig att det är amatörastronomer – förhoppningsfulla kometjägare, djuprymdsobservatörer – som lagt dem där. Ungefär som man kastar mynt i offerkällor. Man vill ha tur genom att offra en slant till Messiers minne. Han var dock en av 1700-talets viktigaste observatörer och en observatör som många amatörastronomer kan känna sig befryndade med.

När resten av Europas alla astronomer höll på med den celesta mekanikens sifferexerciser och astrometrins observerande av himmelska vinklar, letade han kometer – upptäckte 13 stycken – med en 10 centimeters refraktor och förtecknade 103 objekt (eller 110, katalogen utökades postum) i en himmelskatalog, själva inkörsporten till djuprymdsobserverandet, vilken är så ofta använd att namnet Messier måste vara ett av de mest yttrade namnen bland amatörastronomer. Generation efter generation av amatörastronomer har navigerat bland ljusare galaxer, planetariska nebulosor och stjärnhopar utefter de messierska benämningarna. Han är en amatörastronomins hjältar, trots att han var fackastronom.

Det är klart att besökande amatörastronomer därför vill lämna något efter sig.

Jag lägger också ett mynt på mästare Messiers gravvård.

*

Hur man hittar till Charles Messiers grav

Père Lachaise är indelad i nära 100 avdelningar. Charles Messier är begravd i avdelning 11. Han ligger ganska nära Frédéric Chopin, så det enklaste kanske är att först söka upp dennes grav. Den är utmärkt på den officiella broschyren över kyrkogården. Därifrån går man nästan rakt norrut, kanske 25 meter och efter att ha passerat Abraham Louis Breguets grav hittar man Messiers grav.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Charles Messier och himmelsobservatörens tur

 1. Johan Kärnfelt skriver:

  Vackert! Måste åka dit och offra ett mynt för klara skyar eller nåt.

  Jag har tidigare bloggat om Messier på Popast.nu. Här diskuterar jag bland annat om det verkligen ska vara 110 objekt i katalogen, och inte 109. Här finns också en del bakgrund om Messier och hans projekt.

  http://www.popast.nu/2010/03/katalogaria-del-4-messiers-katalog-for-kometjagare.html

  http://www.popast.nu/2010/04/katalogaria-del-5-finns-det-109-eller-110-messier-objekt.html

  http://www.popast.nu/2010/04/katalogaria-del-6-varfor-ar-inte-dubbelhopen-med-i-messierkatalogen.html

 2. Pingback: Charles Messier | Det perfekta tomrummet

 3. Stoffe skriver:

  För den som virtuellt vill besöka kyrkogården hittade jag denna länk.

  http://www.pere-lachaise.com/perelachaise.php

 4. Gustav Holmberg skriver:

  Bra bloggposter om Messierkatalogens historia, Johan! Och tack för länktipset, Stoffe!

  Upptäckte också att Messiers grav förekommer i två videosnuttar i serien Deep Sky Videos: del 1 finns här, del 2 här. Man undrar över hur gammal sedvänjan att lägga mynt på Messiers grav är. Kanske är det en helt nystartad tradition, i efterföljd av Deek Sky Videos inslag?

 5. Hans Bengtsson skriver:

  Gunnar Darsenius skrev en mycket läsvärd artikel om Messier i P.A.T. någon gång på 60-talet. Har inte artikeln framför mig just nu, men jag minns att den bl.a. innehöll en bild på Messiers observationstorn.

 6. Gustav Holmberg skriver:

  Darsenius framstår som lite bredare i sina intressen än vad jag först hade fått för mig. Johan har ju dessutom uppmärksammat hans artiklar om djuprymdsobjekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s