Lennart Dahlmarks stereokomparator

Föranlett av föregående inlägg om Lennart Dahlmarks plåtarkiv fick jag ett mail från Göte Flodqvist, Stockholms amatörastronomer. Det visade sig att STAR har några bilder på Dahlmarks stereokomparator som han erbjöd sig att skicka över. Jag tackade förstås ja till detta generösa erbjudande. Då instrumentet var en integrerad del i det projekt jag beskrev igår kan jag förstås inte undlåta att dela med mig av dem här.

En stereokomparator använder astronomer för att jämföra två exponeringar av samma synfält tagna med samma instrument men vid olika tidpunkter. Bilderna monteras parvis i maskinen (man ser hållaren för den ena bilden i sidovyn nedan), belyses och fås med hjälp av maskinens optik att överlagras på varandra. När man justerat in bilderna så att stjärnorna på den ena bilden, sett genom okularen,  sammanfaller helt med stjärnorna på den andra, kan man snabbt alternera, eller blinka, mellan bilderna. Allt som är oföränderligt, det vill säga de flesta stjärnorna, ser just oföränderliga ut, medan allt som rör sig hoppar fram och tillbaka. De variabla stjärnor som Dahlgren jagade, torde ha visat sig som prickar som omväxlande växte och krympte.

Som framgår nedan var det ett rejält instrument han arbetade med. Hemmabyggt av allt att döma. Och förstås något helt annat att hantera än dagens datorbaserade motsvarigheter.

Dahlmarks stereokomparator. Vy från sidan.

Dahlmarks stereokomparator. Vy från sidan.

Dahlmarks stereokomparator. Vy från framsidan.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lennart Dahlmarks stereokomparator

  1. Pingback: Lennart Dahlmark | Amatörastronomins historia

  2. Gustav Holmberg skriver:

    Detta är en blinkkomparator, inte en stereokomparator.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s