Sveriges första reflektorteleskop för amatörbruk

För en tid sedan skrev jag om David Lindheds Springfield-monterade gjutjärnsteleskop, och det är nu dags att följa upp ATM-spåret med en annan hemmabyggd skapelse. Vi flyttar då till västkusten, till Hovås söder om Göteborg närmare bestämt. Här verkade under 30- och 40-talen Tore Sjögren, överkonstapel, teleskopbyggare och amatörastronom. Sjögren var mycket aktiv variabelobservatör och Gustav har tidigare skrivit om honom här.

ATM-rörelsen i Sverige fick fart först under 40-talet och då i och med att Svenska astronomiska sällskapet engagerade sig i saken. I tidskriften publicerade man från 1943 och framåt en rad artiklar om spegelslipning och teleskopbyggen, Ragnar Schöldström skrev samma år en utförlig manual om saken, och man slöt dels avtal med Clas Ohlson i Insjön om att förtaget började saluföra råglas och annat nödvändigt material och dels med en optisk firma (i skrivandets stund oklart vilken) om att leverera en okularsats till Sällskapets medlemmar till förmånligt pris. Vi slutet av 40-talet fanns allt på plats och det var därefter jämförelsevis enkelt att ge sig på teleskopbyggandet, något som många också gjorde.

Sjögren byggde emellertid sitt första teleskop långt innan Sällskapet hunnit kratta manegen. Handledning hittade han i utländsk litteratur och material torde han ha fått tag på i järnhandeln och hos glasmästaren. I en artikeln publicerad i Nordisk astronomisk tidsskrift 1941 berättar han att han slipade sin första spegel redan 1929. ”Efter fyra månader var det första primitiva instrumentet färdigt, och jag häpnade över vad det kunde prestera.” Det framgår inte hur stor spegeln var, men sannolikt var den i storleksordningen 130-150 mm.  Det låter ju inte så märkvärdigt, men till saken hör att tidens avancerade amatörer observerade med refraktorer i intervallet 70-130 mm. Med vad som sannolikt var Sveriges första reflektor för amatörbruk, placerade sig Sjögren därmed i aperturligans ledning, dessutom till bråkdelen av kostnaden för de importerade refraktorerna.

Sjögrens reflektor. Bilden från "Observatoriet i Hovås ved Göteborg", Nordisk astronomisk tidsskrift, vol. 22, 1941,s. 5.

Sjögrens reflektor (utan montering). Bilden från Elis Strömgren, ”Observatoriet i Hovås ved Göteborg”, Nordisk astronomisk tidsskrift, vol. 22, 1941, s. 5.

 

Sjögren fick uppenbarligen blodad tand och under de närmaste åren slipade han ytterligare speglar. Hans senaste alster, som han också använde för sina variabelobservationer, var en 140 mm reflektor med 1550 mm brännvidd. Under 40-talet, och i enlighet med Schöldströms instruktioner, byggde amatörer normalt sina tuber som fyrkantiga rör i masonit eller liknande, men som framgår av bilden har Sjögren valt en betydligt mer avancerad fackverkskonstruktion. Stabiliteten torde därmed ha varit ganska god. Och den presterade också bra: ”Jag är ganska belåten med den, den upplöser vid god luft 5 och ε i Lyran.” På bilden syns bara själva tuben. Anledningen är att Sjögren precis har skrotat ett tidigare och tämligen ostadigt trästativ, och att han är i färd med att gjuta pir och att bygga en ny montering. Han har också uppfört ett observatorium för att hysa instrumentet.

Sjögrens observatorium.

Sjögrens observatorium. Bilden från ibid, s. 6.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sveriges första reflektorteleskop för amatörbruk

  1. Pingback: Om ett misslyckat teleskop | Amatörastronomins historia

  2. Pingback: Furir med teleskop | Amatörastronomins historia

  3. Pingback: John Dobson (1915-2014) | Amatörastronomins historia

  4. Pingback: Sjögrenteleskopet | Amatörastronomins historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s