”Skall jag låta henne helt fördjupa sig i astronomin?”

Sommaren 1959 får Saltsjöbadens observatorium ett brev från en orolig pappa. Han berättar om sin sextonåriga dotter vars liv är helt upptaget av ”astronomi, stjärnor, sputnikar och nebulosor”. Hon har tillgång till ett mindre teleskop men kommer snart att få ett 21 cm Newtonteleskop, en rejäl pjäs vid tiden. Pappan verkar inte han något att invända mot hobbyn som sådan – sannolikt är det han som har byggt teleskopet hon snart ska få – men han är bekymrad för att astronomin kan komma att ”inverka på hennes framtid”.

Får jag fråga en sakkunnig? Skall jag låta henne helt fördjupa sig i astronomin? Kan en flicka någonsin få plats på ett observatorium eller liknande inrättning och förtjäna sitt uppehälle?

Då både Bertil Lindblad och Ynge Öhman, professorerna på observatoriet, var bortresta, föll ansvaret att svara på brevet på en ung Per-Olof Lindblad (son till Bertil Lindblad och senare själv professor vid observatoriet). Lindblad junior såg emellertid inget hinder för att dottern väljer den astronomiska banan. Har hon bara fallenhet för matematiken så kommer ett djupt astronomiintresse att räcka långt, menar han. Visar det sig sedan att den fackastronomiska vägen är stängd, så ger en astronomiutbildning lektorskompetens i fysik och öppnar därmed en alternativ karriärväg vid något av landets läroverk. Dessutom har vi, påpekar han, kvinnliga docenter i astronomi både i Lund (Frida Palmér) och i Uppsala (Aina Elvius), liksom en dito amanuens i Saltsjöbaden (Kerstin Lodén). Lindblad ställde sig alltså klart positiv till karriärvalet.

SAAF:s affisch för Margareta Westlund-priset.

Det finns inget svar bevarat från pappan så hur han reagerade på dessa besked är inte klart. Men han verkar inte ha blivit avskräckt. I brevet hade han också frågat om det var möjligt att besöka observatoriet tillsammans med dottern, och efter positivt besked från Lindblad hade de två rest ut till Saltsjöbaden några veckor senare. Strax därefter fick Lindblad brev från dottern själv. När jag först hittade brevet i arkivet förväntade jag mig ett översvallande tackbrev, men icke så. På manér typiskt för en ung astronomientusiast nämner hon bara besöket i förbifarten, och går direkt på de avgörande frågorna: Vad hade Lindblad egentligen menat med att avståndet till stjärnorna varierar och varför finns det motstridiga uppgifter i litteraturen om avståndet till Polaris?

Margareta Westlund blev aldrig astronom. Men en gedigen naturvetenskaplig utbildning skaffade hon sig: En karriär blev det också, med inte inom astronomin utan inom meteorologin. Hon fortsatte emellertid att odla sitt astronomiska intresse livet igenom och det är ingen tvekan om att 21-cm-teleskopet kom till flitig användning (kanske är det denna tub hon poserar vid på bilden här intill). Hennes första bokförda variabelobservation är från 1961 och många fler skulle det bli. Just nu ligger hon på tämligen ohotad fjärdeplats i listan över de svenska amatörer som gjort flest observationer (9362 stycken). I ett senare skede var hon också mycket aktiv inom Svensk amatörastronomisk förening, bland annat som ledare för föreningens variabelsektion. För att uppmärksamma hennes insatser valde föreningen 2003 att instifta ett pris i hennes namn. Priset ges till svenska amatörer ”för betydande bidrag  till astronomin baserat på egna observationer med egen utrustning”. Det är alltså många som har hennes omtänksamme pappa, som för övrigt hette Ivar, att tacka för att han så menligt lät astronomin inverka på hennes framtid.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Skall jag låta henne helt fördjupa sig i astronomin?”

 1. Johan Warell skriver:

  Väldigt kul att läsa detta! Margareta var en personlig vän till mig och förstås till många andra amatörastronomer i landet. Både hon och Karl-Gustav Andersson sporrade mitt intresse i både variabelobserverande och fotografering under 1980-talet, de båda hörde till de mest aktiva då. Hon var oerhört glad över att äntligen, på tjugonde försöket, genomföra en positiv visuell observation av en asteroidockultation (111 Ate, år 2000), en bedrift hon delar med inte fler än sex andra svenskar (mig veterligt). Hennes entusiasm över att observera och sprida kunskap om variabler är synnerligen anmärkningsvärd, likaså skrev hon artiklar i rasande fart och samlade hundratals tidningsartiklar om den tidiga rymdfarten. Till Uppsala AmatörAstronomer skänkte hon mycket av sitt samlade astronomimaterial, bland annat diabilder som nu har börjat skannas in för att bevara detta kulturarv.

 2. Johan Kärnfelt skriver:

  Tackar för det! Vissa brev är roligare att hitta än andra, och när detta dök upp i P-O:s arkiv kunde jag inte låta blir att undslippa ett litet tjohol. Vi kommer förvisso inte att skriva en personcentrerad historik, men Westlund tillhör en av dem som man inte kan gå förbi. Hon hamna dock på Gustavs bord och jag tror hon kommer att få ganska mycket utrymme i hans kapitel om variabelastronomin. Tack också för tipset om hennes donation till UAA. Kan vara värt att följa upp.

 3. Timo Karhula skriver:

  Jag hann träffa Margareta Westlund bara en gång, då hon och K-G Andersson besökte VSP (1994?). Hon donerade astronomiböcker till SAAF som var till försäljning senare. Jag köpte en hel del förmörkelserelaterade böcker där hon hade strukit under viktig information och med marginalanteckningar på sidorna.

  /Timo K

 4. Råkar äga en gammal stjärnatlas som varit i Margaretas ägo. (”Atlas Of The Heaven” av Antonin Becvar). Vet att hon i bland dök upp på mariestadklubbens arrangemang ”Träff Under Stjärnorna”, tillsammans med Karl-Gustav Andersson från Solna.

 5. Pingback: Teleskopestetik | Amatörastronomins historia

 6. Pingback: Margareta Westlund fotade solförmörkelsen i Indonesien 1983, och nu är det dags igen - Populär Astronomi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s