Astronomisk sällskapet Tycho Brahe, 75 år

Ett forskningsprojekt som vårt innebär inte bara slit i arkiven och på biblioteken, liksom filande på texter av olika slag, utan också en mer utåtriktad verksamhet. Projektet, eller delar av det, ska presenteras på seminarier, konferenser och andra tilldragelser. Som igår, när jag och Gustav var inbjudna föreläsare på Astronomiska sällskapet Tycho Brahes 75-årskalas.

Sällskapet tillhör – tillsammans med Svenska astronomiska sällskapet som fyller seklet jämt 2019 – åldringarna i den organisationsfloran som burit fram svensk amatörastronomi. Initiativtagare till sällskapet var den dåvarande föreståndaren för observatoriet i Lund, Knut Lundmark, som dels tyckte att Sydsverige behövde en förening som kunde härbärgera ett växande astronomiintresse i regionen, och dels att det inte var tillräckligt högt i tak i det Stockholmsbaserade Svenska astronomiska sällskapet.

Knut Lundmark. Teckning av den norske astrofysikern Svein Rosseland (1894-1985)

Att Lundmarks ande fortfarande svävar över Sällskapet var alldeles uppenbart på kalaset. Förutom min och Gustavs tandemföreläsning om amatörastronomins historia, vilken av allt att döma mottogs väl, bjöd programmet bland annat på en högtidlig invigning av Sällskapet nya Knut Lundmark-site. Siten har som ambition att med hjälp av inskannade brev och manuskript, fotografier, radioinspelningar med mera, teckna ett levande porträtt av Sällskapets grundare och den svenska astronomins kanske mest framträdande forskare och kulturpersonlighet. Siten, som så vitt jag vet är unik i sitt slag, kommer kontinuerligt att byggas ut, men imponerar redan stort som den är. Klicka på länken ovan och se efter själv!

Kvällen avslutades sedan med att årets Knut Lundmark-stipendiat tillkännagavs. Äran gick denna gång, och mycket välförtjänt, till Charlotte Helin, ordförande för Hallands astronomiska sällskap. Charlotte har bland mycket annat jobbat hårt för att placera regionen på den astronomiska kartan, inte minst under astronomiåret 2009, och för att sprida intresset för denna vår vetenskap. Man ber att få gratulera. (Detta sällskap grundades för övrigt 1958, men hette då Halmstads astronomiska sällskap, och får väl därmed räknas som medelålders i sammanhanget.)

Utöver festligheterna i samband med jubileet hann jag också med några timmar på handskriftsavdelningen i Lund för några kompletteringar i Lundmarks arkiv. Nästa utåtriktade tillställning jag har inbokat är en vetenskapshistorisk konferens i Grekland i juni (jodå, forskaryrket har sina fördelar) där jag ska presentera en artikel om Lundmark och hans ansträngningar att engagera den svenska allmänheten, och de svenska amatörerna, i meteorobservationer. Jag har skrivit om det tidigare i Allt mellan himmel och jord (kap. 3), men nu ska det omstöpas till en artikel för en internationell publik. Och idag hittade jag precis vad jag letade efter, bland annat en serie brev utväxlande mellan Lundmark och den danske meteorforskaren Axel V. Nielsen. Två mycket lyckade dagar helt enkelt.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s