Katter bland hermelinerna

Ni som har följt diskussionen på Astronet den senaste tiden, har väl knappast undgått att det varit möte för Sveriges variabelamatörer på Slottsskogsobservatoriet i helgen. Själv är jag, som torde ha framgått tidigare i bloggen, långt ifrån någon variabelobservatör, men när observatoriet ändå var fullt med trevligt folk beslöt jag att ansluta mig. Avsikten var emellertid inte att delta i konferensen, utan att utnyttja tillfället till att gå igenom Göteborgs astronomiska klubbs arkiv. Resultatet blev några mycket produktiva dagar med massor av arkivfynd och en hel del roliga diskussioner i kaffepauserna.

Ett ämne som avhandlades var detta med hårdrockare och syntare, eller mer precist relationen mellan djuprymdsamatörer och variabilister. Som ensam representant för den föregående gruppen, var det ju inte alldeles enkelt att förklara varför Iron Maiden är bättre än Kraftwerk, eller varför Hickson 44 är betydligt intressantare än chi Cyg. Kraftmätningen kom väl aldrig till något definitivt avgörande, men vi enades om att lite vänskaplig tävlan sannolikt är bra för fältet.

Men så var det ju det där om arkivfynden. Det dök nämligen upp en del material som avslöjar att några av de mer framträdande variabilisterna närvarande vid möte, inte alltid varit helt renläriga. Det visade sig att samtidigt som jag under det tidiga 80-talet var alltför upptagen med att navigera mellan just de sociala skären som hårdrockare och syntare utgjorde för att engagera mig i astronomin, så ägnade sig herrar Bengtsson och Holmberg åt astrofotografering. Ja, ni läste rätt. Och det finns bildbevis (om än väldigt suddiga sådana).

Först ut är en rapport från Hans Bengtsson publicerad i Aurora 1980. Bengtsson berättar att han natten 11/12 augusti 1980 befann sig på Tjörn och där lyckades fånga en präktig Perseid på bild. Bilden togs med en Canon FT-b (50 mm, f/1.8) och exponeringen varade i 3 minuter och 20 sekunder. Återgivningen här på bloggen har en del övrigt att önska men Bengtssons original har först körts genom en kopieringsapparat när tidskriften trycktes, sannolikt två gånger, och sedan fotograferats av av undertecknad med en mobiltelefon. Perseiden är iallafall det ljusa strecket nere till vänster i bild.

Perseid. Foto: Hans Bengtsson, i Aurora, nr 6, vol 4, 1980.

Några år senare tog också Gustav Holmberg steget in i astrofotografin med två bilder tagna från föräldrahemmet i Anderstorp. Bilderna publicerades som fotografiska negativ i Astro 1983. Holmberg berättar att de är tagna med en Pantax (135 mm, bländare 3,5) på en hemmabyggd montering och med 10 minuters exponering. ”Guidningen är inte perfekt på någon av bilderna. Detta beror antagligen på att jag inte har något hårkorsokular till guiderefraktorn.” Hur illa det är ställt med guidningen vågar jag inte yttra mig om, men jag tycker iallafall att man lyckats bra med krusidullerna.

Plejaderna respektive Orionnebulosan. Foto: Gustav Holmberg i Astro, nr 1, vol. 2, 1983.

Jag hoppas förstås att dessa fynd i amatörastronomins annaler ska kunna nyansera den ovan nämnda diskussionen något. Samtidigt vill jag passa på att tacka för trevlig samvaro på observatoriet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Katter bland hermelinerna

 1. Gustav Holmberg skriver:

  Haha – kul fynd!

  Jodå, jag höll på ganska mycket med foto ett tag. Som synes tillhörde jag dock knappast ”pretty pictures-folket”. Bilderna är tagna på diapositiv film – Ektachrome 400 tror jag det var – som sedan kopierades på vanligt svartvitt fotopapper, varför man fick negativa bilder. Bilderna är dessutom spegelvända.

  De pinsamma krusidullerna fanns dock inte när bilderna skickades in; de lades till av någon på Astros layoutavdelning …

 2. Gustav Holmberg skriver:

  Det var för övrigt jättekul att ha med dig på mötet, Johan! Här är några bilder från mötet.

  En tredje amatörastronomisk subkultur som diskuterades en del på mötet var just astrofotograferna och hur kul det vore om fler av dem vore intresserade av att likt Robert och Tomas W. syssla med variabelfotografering, snarare än att ta ännu en bild på M42 som man sedan ägnar några timmar i datorn åt att få till den optimala estetiska färgbalansen i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s