Satellitobservationer

Jag har börjat bearbeta arkivmaterialet efter den amatörsektion för observation av artificiella satelliter som SAS drev i början av 1960-talet, då man hade ett antal olika observatörer runt om i landet som observerade satellitpassager. Mätningarna skickades sedan in och bearbetades vid geodetiska institutionen på Uppsala universitet, där sektionsledaren Erik Tengström var verksam; bland annat kunde man med ledning av dessa amatörmätningar beräkna jordklotets avplattning.

Sektionen hade under 1963 24 medlemmar och under året följdes ett femtontal satelliter regelbundet. Mer än 500 observationer gjordes totalt, av 26 olika satelliter. Några år senare hade antalet observationer ökat till 1000. Man gjorde dels visuella observationerna med teodoliter som vanligtvis användes för att följa väderballonger, dels fotografiska observationer.

En av amatörerna i satellitsektionen, Björn Gimle (som för övrigt hållit på mycket med satelliter sedan dess), utvecklade ett program för ”matematikmaskin”, som det heter i sektionens årsberättelser, för beräkning av satellitbanor och prognoser över framtida satellitpassager, och en amatör i Tolarp lyckades fånga in radiosignaler från de amerikanska och sovjetiska satelliterna. (Här ser man för övrigt Björn Gimle med den teodolit han använde för att observera satelliter på 1960-talet.)

I slutet av 1950-talet gick dessutom Försvarets forskningsanstalt, FOA, ut med ett upprop till Sveriges amatörer, via Svenska astronomiska sällskapet, om att de ville få in observationer av Sputnikarna. Det återstår att se om amatörernas observationer hade någon betydelse för FOA och dess ”satellitkontor”, men jag ska försöka följa upp det hela i FOA:s arkivmaterial.

Det finns förstås internationella motsvarigheter till ett sådant här samarbete mellan professionella och amatörer inom satellitområdet. Project Moonwatch är det mest kända; se exempelvis W. Patrick McCray, “Amateur Scientists, the International Geophysical Year, and the Ambitions of Fred Whipple,” Isis 97, no. 4 (December 1, 2006): 634–658. (McCray har även skrivit Keep Watching the Skies!: The Story of Operation Moonwatch and the Dawn of the Space Age.)

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Satellitobservationer

  1. timaoes skriver:

    Låter som ett perfekt uppslag till en artikel, speciellt om du kan följa upp FOA-spåret. Jag kan också tillägga att sektionen fortsatte att rekrytera: 1964 hade man 30 medlemmar och 1967 51. Därefter försvinner arkivspåret efter sektionerna och jag vet inte hur det utvecklar sig. Det verkar dock som att de tynar bort under 70-talet. Klart är iallfall att sektionerna formellt läggs ner 1978.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s