Efemära elektroner

På 1980-talets startades Astrobasen, en BBS där amatörer kunde hämta in nyheter som efemerider över nya kometer, diskutera amatörastronomi och så vidare; det var, kan man lugnt påstå, en av det tidiga SAAF:s viktigare insatser för att utveckla svensk amatörastronomi.

Astrobasen dyker upp här och där i de källor jag jobbar med (samt i bland annat Hans Bengtssons inlägg om informationsflödet i amatörastronomin på 1980-talet). Till exempel noterar ledarartikeln i Stella nr 2 1989 att kometen P/Brorsen-Metcalf, som gäckat astronomerna men återupptäcktes sommaren 1989, observerats av många svenska amatörastronomer, inte minst tack vare databasen som förser svenska amatörer med nyheter.

Men hur tusan går man till väga för att studera den? Söka upp Anders Lindquist som drev basen? Tips mottages tacksamt! Och gärna minnen från er som var med på den tiden och använde basen! Skriv gärna en kommentar här, det går förstås även bra att mejla Gustav.Holmberg [at] fpi.lu.se eller Johan.Karnfelt [at] idehist.gu.se.

Pappersmassa har en permanens som elektroner ibland saknar.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Efemära elektroner

  1. Pingback: Astrobasen återuppstår | Amatörastronomins historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s