Det hettar till i ligan

”Det börjar att hetta till i ligan”.

Så inleds en notis i Amatörastronomen, tidskrift för Norrköpings astronomiska klubb (ibland kallas klubben Norrköpings amatörastronomiska klubb), nr 45 (juni 1998), s 2. Ligan avser klubbens pågående Messiertävling: det går ut på att ”kryssa” (lägg märke till att det är samma terminologi som ornitologerna använder) så många Messierobjekt som möjligt mellan den 1 december 1997 och 30 november 1998. Reglerna är vidare: ”Obs! Du får inte kryssa objekt du redan observerat under föregående säsong. Det är tillåtet att observera för blotta ögat, med fältkikare eller teleskop.”

Då, i juni 1998, ledde Olle Lindgren med 64 objekt, följda av Olle Eriksson på 36 och Katinka Lindqvist (Lindquist stavas det på ett annat ställe i tidskriften) 22, Håkan Norén 20 och Sven Mårdh 15. Lindqvist/Lindquist och Eriksson höll på att knappa in på Lindgren, som inte tycktes ha observerat något under vårsäsongen 1998 – skulle de hinna ifatt?

Amatörastronomer har ofta ett slags tävlingsmentalitet. Det gäller kometjägare, för att inte tala om deep sky-subkulturen (i varje fall om man skall tro en mig närstående deep sky-observatör (inga namn!) som tecknar djuprymdsobjekt observerade med en 40 cm Dobsonreflektor). Variabilister har också varit kända för att värdesätta observatörer som observerar flest variabler per år (AAVSO skickar ut diplom till observatörer som når ett visst antal objekt, i år var det ett halvdussin svenskar som fick sådana diplom) eller svagast/svårast objekt (på den visuella tiden användes benämningen ”inner sanctum” om de variabler som blev så ljussvaga under en del av sin ljuskurva att de enbart kunde följas av de bästa observatörerna med de bästa instrumenten).

Det gäller att se svagast objekt, flest grejer, mest avlägsna objekt, den yngsta möjliga månskäran, fotografera ned till riktigt svaga gränsmagnituder, upptäcka kometer eller novor först, att bli känd som en överjävlig observatör av riktigt svårsedda saker

Den lilla notisen i Amatörastronomen tycker jag är intressant därför att den handlar om en så uttalad och organiserad tävling, med kvantitativa mått. Det är inte det där mer vaga tävlingsmomentet där en observatörs status mäts i observatörens rykte i en subkultur.

Det är en tävling rakt upp och ned. Här finns regler och statistik, här finns domare, här finns ett offentliggörande av en vinnare.

Siffror och tabeller, inte rykte.

Precis som hos ornitologerna.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Det hettar till i ligan

  1. Pingback: Några länkar | Amatörastronomins historia

  2. Pingback: STAR 84 | Amatörastronomins historia

  3. Katarina Holmquist skriver:

    Katinka lade till namnet Katarina 2002 och gifte sig Holmquist 2009………… 🙂

  4. Katarina Holmquist skriver:

    Katinka lade till namnet Katarina 2002 och gifte sig Holmquist 2009…….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s