Från proffs till amatör

Bland professionella astronomer är det inte ovanligt med en bakgrund som amatörastronom. Men det finns även astronomer som rört sig åt andra hållet. Jag tänker till exempel på William Liller som efter 30 år inom den professionella astronomin, bland annat vid Harvard, tog ut förtida pension och började en andra astronomisk karriär – som amatör.

Liller har flitigt fotograferat himlen med amatörutrustning – småbildskameror och en Celestron Schmidt-kamera – och använt en hemmabyggd stereokomparator för att jämföra bilderna (samma teknik som Nils Tamm använde). Sedan 1980-talet har han upptäckt ett stort antal novor, en komet och en asteroid. Han tycks ha influerats väldigt mycket av Ben Mayer, som startade Problicomprogrammet sedan han av en slump upptäckt Nova Cygni 1975 på uppgång.

När man bläddrar genom hans bok The Cambridge guide to astronomical discovery (Cambridge University Press, 1992), är det tydligt att Liller verkligen besjälats av klassiska amatörastronomiska egenskaper som driften att utveckla observationshantverket och en do-it-yourself-attityd vad gäller instrumentering och annat.

Boken innehåller en samling väldigt läsvärda självbiografiska artiklar skrivna av kända amatörer som George Alcock, Rodney Austin, William Bradfield, Mike Collins, Robert Evans, Gordon Garradd, Minoru Honda, Albert Jones, David Levy, Donald Machholz, Robert McNaught.

Man noterar, bland mycket annat, saker som byte av amatörastronomisk subkultur (Donald Machholz höll på med planeter och deep sky i tio år innan han började leta kometer), tävlingsmentaliteten bland kometjägarna (Bradfield och Honda är bägge inne på det), den relativt billiga utrustningen som flera använder samt en något asketisk livsstil för att kunna ägna sig helhjärtat åt himmelsobservationerna (Gordon Garradd).

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Från proffs till amatör

  1. Pingback: Det hettar till i ligan | Amatörastronomins historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s