Välkommen till bloggen

Välkommen till projektbloggen för Kommunikativa praktiker i svensk amatörastronomi: Kunskapsflöden, informationsteknologier och kärlek till stjärnorna. Forskningsprojektet finansieras genom ett anslag från Riksbankens Jubileumsfond och drivs av vetenskapshistorikerna Johan Kärnfelt, Göteborgs universitet och Gustav Holmberg, Lunds universitet. Projektet kommer att påbörjas i januari 2012 och rulla under tre år.

Det vetenskapliga syftet med detta projekt är att studera hur utvecklingen av olika kommunikationspraktiker och informationstekniker kontinuerligt omskapar förutsättningarna för allmänhetens engagemang i vetenskapliga frågor och samtidigt transformerar relationen mellan experter och lekmän. För att närma oss detta tema kommer projektet studera vad som kan betraktas som en idealtyp av det vetenskapligt informerade medborgaren, nämligen den vetenskapliga amatören. Amatörer är kunniga och aktivt engagerade, de har grundläggande insikter i hur vetenskap forskning bedrivs och många av dem deltar själva i den vetenskapliga kunskapsproduktionen. Antalet amatörer har successivt ökat under 1900-talet, och de har med tiden blivit ett inslag i det moderna kunskapssamhället och samtidigt en viktig länk mellan forskare och en bredare allmänhet.

Underlaget för studien kommer att hämtas från den svenska amatörastronomins historia, från dess formering omkring sekelskiftet 1900 fram tills idag. Traditionellt har amatörastronomin starka band till den professionella astronomin. Den är samtidigt en ytterst informationsberoende, aktivt kunskapsbildande och mycket kommunikativ kultur. Den är därför väl lämpad för att studera frågor kring hur vetenskapliga kunskaper cirkulerar, hur medborgare tillägnar sig det vetenskapliga stoffet och det sätt som informationsteknologier implementeras och utnyttjas i dessa processer. Om allt går som planerat kommer projektet att resultera i ett antal artiklar publicerade i internationella tidskrifter, liksom en monografi på svenska som tecknar en övergripande bild just den svenska amatörastronomins historia.

På denna blogg kommer vi kontinuerligt att rapportera stort och smått från arbetet. Tanken är att bloggen ska ge intresserade en inblick i hur forskningsarbetet framskrider, och samtidigt tjäna som en kontaktyta mellan oss och amatörer ute i landet.

Clear skies!

Johan & Gustav

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Välkommen till bloggen

 1. Ariel Borenstein skriver:

  Hej. Jag fick tips om ert projekt av redaktören för Populär Astronomi, Robert Cummins.
  Jag vill berätta att jag förhoppningsvis kommer att bidra med en artikel till sommaren till PA om en förening som hette Svenska Rymdrörelsen, med namnbyte 1989 till Svenska Rymdsällskapet. Ni har med den i er lista över föreningar, men uppger livslängden till 1988-1996. Det korrekta är att den bildades 1984 och var mycket livlig till ca 1989, varfeter den tynade bort och somnade in 1994. Jag var medlem de sista åren och har mycket information om dess historia. Ni kan läsa om detta på min webb http://www.arielspace.se under ”Reportage/Svenska Rymdsällskapet”
  Föreningen var nästan uteslutande en rymdfarts-förening, inte så mycket astronomi.
  Ariel Borenstein

  • timaoes skriver:

   Ariel! Stort tack för informationen (och länken till din sida). Så här långt har jag bara använt tryckta källor och föreningssidor på nätet för årtalen, därav alla osäkerheter i årtalen. Men jag för in detta i mina anteckningar. Vilken roll just denna förening kommer att spela i vår historieskrivning vågar jag ännu inte yttra mig om. Men den kommer iallafall att nämnas i den organisatoriska översikten.

   Hälsningar

   /Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s